Seo Dersleri
Seo Dersleri

Alexa nedir | Alexa kulanımı

Yazar: Unknown Tarih: 09:14 Kategori: , Yorum: Yorum Yap
Alexa nedir | Alexa kulanımı 
Alexa nedir, ne işe yarar?

Alexa, 1996 yılında kurulan ve tüm dünyadaki web sitelerini analiz edip, çeşitli kriterlere göre, dünya üzerindeki ve web sitesinin hizmet verdiği ülkedeki sıralamasını gösteren bir analiz ve ölçümleme aracıdır. Bu alanda oldukça eski olmasından dolayı çok büyük bir veri tabanına sahip olup, bu veri tabanından dolayı internet kullanıcılarının bir web sitesi hakkında bilgi edinmek için ilk baktıkları ölçümleme aracı durumundadır.

Alexa, bir web sitesini analiz ederken, ziyaretçilerin siteye arama motorlarından mı yoksa direkt olarak mı geldiklerini, sitede kaç sayfa gezdiklerini ve ne kadar vakit geçirdiklerini göz önünde bulundurur.

Alexa sıralaması önemli mi?

Alexa %100 doğru veriler vermemesi ile birlikte, yaklaşık olarak verdiği veriler güvenilir sayılır ve siteler hakkında yaklaşık olarak fikir sahibi olmamızı sağlar. Yani eğer ki Alexa bir sitenin Türkiye’de ilk 1000 site arasında yer aldığını söylüyorsa, o site yaklaşık olarak o sıralardadır.

Alexa’nın verdiği sıralama verileri reklam verenler tarafından ciddi anlamda dikkate alınmaktadır. Reklam verenler, bir web sitesine reklam verecekleri zaman, bağımsız bir ölçümleme aracı olan Alexa verilerine bakarlar. Reklam verenler doğal olarak ziyaretçi sayısı yüksek olan sitelerde yer almak isterler.

Alexa verileri ayrıca SEO uzmanlarını değerlendirmek için de kullanılabilir. Bir SEO uzmanının SEO çalışmasını yaptığı bir web sitesinin Alexa değerlerine bakarak, ne kadar başarılı bir çalışma yaptığı hakkında fikir sahibi olabiliriz.

Tüm siteler Alexa’da çıkar mı?

Alexa web sitelerinin verilerini, dünyada 30 milyon site arasına girdikleri zaman göstermeye başlar. Bunun yanı sıra ilk 1 milyon site arasında yer alan siteleri de listeler. Bu kriterlere uyan dünyadaki tüm web siteleri Alexa’da ölçümlenebilir. Ayrıca bir web sitesini Alexa’da ölçümlemek için, o web sitesinin sahibi ya da ortağı olmak zorunda değilsiniz. Her hangi bir internet kullanıcısı, dilediği tüm web sitelerinin Alexa değerlerini görebilir.

Alexa’daki sıralamayı nasıl görürüz?

Eğer ki bir web sitesinin verilerini görmek istiyorsak, Alexa.com adresine girip, arama kutusuna sitenin adresini yazıp Enter tuşuna bastığımızda o sitenin dünyada ve Türkiye ya da kendi ülkesinde kaçıncı sırada bulunduğunu görebiliriz.

Ayrıca Alexa.com’da Country bölümünden Türkiye bölümünü seçtiğimizde, Türkiye’deki internet kullanıcılarının en çok ziyaret ettikleri ilk 100 web sitesinin listesini görebiliriz. Eğer Country bölümünden Türkçe’yi seçersek, Türkçe yayın yapan web siteleri arasından en çok ziyaret edilen ilk 100 siteyi görebiliriz.

Alexa verileri ne sıklıkta güncellenir?


Alexa, sitelerin günlük, aylık, 3 aylık ve 6 aylık hit ortalamalarını hesaplayarak, buna göre bir değer ortaya çıkarır. Yani bir gün içerisinde, sitenize çeşitli yöntemler ile çok sayıda ziyaretçi çekseniz ya da yönlendirseniz dahi, o günkü ziyaretçi yükselişi sitenizin Alexa verilerini yükseltmez. Yani bir günlük veriler Alexa değerlerini yükseltmez. Düzgün Alexa değerleri elde etmek isteyen site sahipleri, ziyaretçilerini uzun vadede sitelerine çekmelidirler.
Paylaş: Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Seo Dersleri , Seo Nasıl Yapılır , Arama Motoru Optimizasyonu
Copyright © 2013 Tüm Hakları Saklıdır