Seo Dersleri
Seo Dersleri

Pagerank Nedir ? | Seonun.blogspot.com

Yazar: Unknown Tarih: 13:19 Kategori: Yorum: Yorum Yap
Pagerank Nedir ?
Bildiğimiz gibi tüm webmasterların hayalindeki şey büyük bir pagerank değerine sahip olmaktır.Peki pagerank mantığı nedir? Ne kadar önemi vardır ve ne ölçüde işe yarar?
Pagerank adından da anlaşıldığı gibi Sayfa Popülerliğidir. Bu sayfanın popülaritesi 1 ile 10 arasında değişebilmektedir.Peki kim 1 kim 10 kim 0 olur?
Pagerank algoritması nasıl çalışır?
Bir internet siteniz var ve sizin internet sitenize referans olan ,yani sizi öneren hiçbir internet sitesi bulunmuyorsa ,arama motorlarının düşüneceği şey şu olur. Bu site kalitesiz bir site ki kimse tavsiye etmiyor, kimse önermiyor.Aynı mantıkla yola çıkarsak, benim futbol üzerine bir internet sitem var diyelim (ki var :p ), diğer internet sitelerinde “futbol resimleri için tıklayınız” deniliyor ve benim siteme yönleniyor diyelim ve bu bir, iki, üç derken yüz site tarafından yapılıyor. O zaman üstlerimiz , yani google ve yahoo amcalarımızın düşüncesi şu yönde oluyor. Bu site kaliteli bir site ki bu internet siteleri bu siteyi öneriyor.
İşte burada pagerank yani sayfa popülerliğiniz artıyor. Günlük pagerank değerleri her zaman kayda alınır ama bunların görünür bir şekilde yerleştirilmesi 2 aylık 3 aylık ve 4 aylık süreçlerde meydana gelebilir.Pageranklara Google toolbar gibi araçlarla yada iwebtool gibi internet sitelerinden bakabilrisiniz.
İşte bu yüzdendir ki… biz webmasterler diğer internet sitesi sahipleriyle webmaster forumlarında buluşuyor ve birbirimizin sayfalarını karşılıklı olarak ekliyoruz.Bir ,iki , üç derken 100 tane internet sitesiyle link takas yaptıktan sonra pagerankımız 0 iken milliyet.com.tr (Page rank=5) ile aynı oluyor. (5 değeri sadece bir örnektir)
Pagerankınızı arttırmak için pr’si yüksek olan sitelerle elbette takas yapmanız iyi olacaktır ama Gpr durumunu aklınızın bir köşesine yerleştirmelisiniz.
Gpr(Fpr) nedir?
Future pagerank yada gelecekteki page rankımız demektir. Bazı internet sitelerinin kendi botları yada google botları sayesinde araştırdığı ve gelecek güncellemedeki page rankınızın ne olacağının gösterilmesidir. Tabiiki keinlikle olacak diye birşey yoktur. O süreç içerisinde birileri sizin linklerinizi kaldırabilir yada siteniz google banı yiyebilir. Şunu belirtmek isterim ki benim hiçbir internet sitemde Gpr değeri yanılmamıştır. 
Pr’si yüksek olan sitelerle link taksı yapmanın yanında Gpr si 4,5 civarı olan siteleri sakın pas geçmeyiniz. Onlar bir süreç içerisinde backlink almış ve potansiyel page rankı olan internet siteleridir. Pr 4′e ne kadar önem veriyorsanız Gpr:4 olan siteye aynı önemi veriniz. Tabi amacınız page ranksa.
Peki bu pagerank mantığını bize aşılayan amcalarımızın pagerankı ne durumda?
Google (Pagerank 10) , Yahoo (Page rank 8), Altavista (Page rank 9) , Msn (Page rank 9), Youtube (Page rank 
Bu şirketlerin bu kadar uçuk pagerank değerlerinin olmasının nedeni dünyanın en iyisi olmaları ve bunları önerenlerin inanılmaz derecede fazla sayıda olmalıdır.Hatta bu sayfada ben onları yukarı yazdığım anda milyonda birde olsa pagerank değerleri için bir arttırım yapmış oldum.
Pagerank 7, 8 olabilir miyiz diyorsanız size çok rahat hayalperestsiniz derim. Pagerank , tıpkı bir strateji oyunundaki leveli anımsatır. Level 1 den Level 2 ye geçmek için 10 adamı öldürmen gerekirken level 7 den level 8 ‘e geçmek için 10 milyon adamı öldürmen gerekir. Şimdi Pagerank 8 gibi değerlere neden hayal dediğimi umarım anlıyorsunuz.Ama illa olacağım diyorsanız Google için bir gökdelen yaptırıp google ana sayfanıza sitenizin linkini eklettirebilirsiniz  Tabi Larry Page amcamız izin verirse (Not: Kimi kaynaklara göre bu milyarder amcamız “r” harfini söyleyemiyormuş ;) )
Peki pagerank bize ne kazandırır?
Tabiiki sizi öneren siteler var diye en tepelere atacak hali yoktur. Kimi zaman pagerank 3 olan bir site pagerank 5 olan bir sitenin üstüne yer alabilir. İşte o zaman backlink mantığı devreye giriyor. Diyelim google’a girdiniz ve “vista kurulumu” diye arattınız. Pr si 3 olan internet sitesi başka sitelerden öneren ismi olarak vista kurulumu kelimesiyle yönlendirilmiş ise Pr 5 olan siteyi rahatça geçecektir. E o zaman ne mantığı kalıyor diyorsanız yanılıyorsunuz. Sizi pr 7 olan bir adet internet sitesi önerirken bir başka arkadaşı pr 1 olan 200 internet sitesi önermiş. Üst sıra kimin hakkı olmalı. Bence 200 ün ;)
Pagerank kısaca bir ölçüttür. Sitenizin hitine ve google’daki indexleme hızınıza tabiiki etki eder ama şunu unutmamalıyız ki pagerank muazzam hit dememektir. Gerçekten başarılı bir site yapmak istiyorsanız mükemmel bir optimizasyonun yanında orjinal ve ayrıntılı içerik olmalıdır.
Google yahoo gibi arama motorlarını neden bu kadar önemsiyorsun diyorsanız şunu belirtirim hemen. İnternet sitelerinin tıklanma oranlarının %95 ‘ini arama motorları oluşturur. Benim siteme günde 1000 kişi giriyorsa 950 si arama motorlarından gelmektedir. Ben 50 ye mi önem vereyim 950 ye mi?
Şunu unutmayalım, Google , internet dünyasının Amerika’sıdır. Ona muhtaç yaşarız. Sesimizi çıkaramayız çünkü o Google’dır.
Aklınıza takılan sorularınız için bu konudan yorum yaz diyerek sorularınızı belirtebilir yada sitedeki iletişim linki aracılığıyla bana mail yollayabilirsiniz.

Paylaş: Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Seo Dersleri , Seo Nasıl Yapılır , Arama Motoru Optimizasyonu
Copyright © 2013 Tüm Hakları Saklıdır